Wat is een duurzaamheidslening?

De duurzaamheidslening is een persoonlijke lening die wordt uitgegeven door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). De lening is bedoeld om je huis duurzamer en energiezuiniger te maken. Met de lening kun je de gewenste duurzame maatregelen financieren. Dit maakt bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen en/of een warmtepomp voor meer mensen mogelijk.

Voorwaarden duurzaamheidslening verschillen per regio

Hoewel de duurzaamheidslening door het SVn wordt geregeld, is het de provincie of gemeente die bepaalt of de lening in jouw woonplaats beschikbaar is. Dit maakt dat de precieze voorwaarden van de lening per regio verschillen. Op de website van SVn kun je kijken wat het aanbod in jouw gemeente of provincie is.

Image

Waar kan de duurzaamheidslening voor gebruikt worden?

De precieze voorwaarden voor de groene lening verschillen per gemeente of provincie. Ook de maatregelen die met de duurzaamheidslening gefinancierd kunnen worden, zijn hierdoor niet overal gelijk. Over het algemeen mag je jouw huis met de duurzaamheidslening op verschillende manieren verduurzamen. De installatie van zonnepanelen, een warmtepomp en thuisbatterijen zijn vaak met de duurzaamheidslening te financieren. Ook het isoleren van je woning behoort tot de mogelijkheden.

Wil je weten of de duurzame maatregelen die jij in je hoofd hebt met de duurzaamheidslening te realiseren zijn? Bekijk dan het aanbod van duurzaamheidsleningen in jouw regio.

Voor wie is de duurzaamheidslening?

Verschillende regio’s bieden verschillende versies van de duurzaamheidslening aan. Sommige leningen zijn enkel voor huiseigenaren, terwijl andere leningen ook door huurders gebruikt kunnen worden. Wel is er aan de meeste leningen een maximale leeftijd gekoppeld. Ook moet je over voldoende leenruimte beschikken. Hoeveel leenruimte je precies nodig hebt, hangt onder andere van de looptijd en hoogte van de lening. Daarom is het altijd verstandig om te bekijken welke mogelijkheden er in jouw situatie zijn.

Hoe vraag je de duurzaamheidslening aan?

Om van de duurzaamheidslening gebruik te maken, moet je eerst toestemming vragen bij jouw gemeente of provincie. Zij bepalen of je in aanmerking komt voor de lening. Geven zij toestemming? Dan ontvang je een toewijzingsbrief, waarmee je de duurzaamheidslening op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting kunt aanvragen.

SVn zal na jouw aanvraag jouw situatie beoordelen. Zo wordt er onder andere een financiële toets uitgevoerd. Blijkt hierna dat jij het bedrag inderdaad mag lenen? Dan opent SVn binnen een werkdag een bouwdepot met het geleende geld. Met declaratieformulieren kun jij het geld vervolgens gebruiken om de duurzame maatregelen te bekostigen.

Image

De energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds

Naast de duurzaamheidslening van SVn in samenwerking met gemeenten en provincies, biedt ook het Nationaal Warmtefonds een groene lening aan. Deze lening is bedoeld voor eigenaar-bewoners die hun woning willen verduurzamen.

De energiebespaarlening kan worden aangevraagd voor een bedrag van minimaal €1.000. Er is bij de energiebespaarlening geen bovengrens aan de leeftijd van de aanvrager. Ook zijn er verschillende mogelijkheden voor eigenaar-bewoners met een beperkte leenruimte en worden er 0% leningen uitgegeven aan mensen met een verzamelinkomen onder de €60.000. Gebruikers van de lening kunnen kiezen uit meer dan 20 duurzame maatregelen die met de lening te financieren zijn.

Het aanvragen van de energiebespaarlening

Een aanvraag van de energiebespaarlening wordt gedaan via de website van het Nationaal Warmtefonds. Hier geef je aan hoeveel je wilt lenen en vul je diverse persoonlijke gegevens in. Het Nationaal Warmtefonds zal jouw aanvraag vervolgens in behandeling nemen en deze toe- of afwijzen.

Houd hier rekening mee bij leningen:

  • Aan het lenen van geld zijn altijd voorwaarden verbonden. Voorwaarden kunnen onder andere gaan over de leeftijd van de aanvrager, het maximaal te lenen bedrag en de looptijd van de lening.
  • In de meeste gevallen zul je rente betalen over jouw lening. Geld lenen kost dus extra geld.
  • Bij zowel de duurzaamheidslening als de energiebespaarlening wordt het geld in een bouwdepot gestort. De gemaakte kosten worden vanuit dit bouwdepot betaald.
  • De werkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een erkende aannemer/installateur.

Rente bij leningen

Over de meeste groene leningen moet rente worden betaald. Hoeveel rente dit is, hangt van verschillende factoren af. Onder andere de hoogte van het geleende bedrag en het inkomen en de woonplaats van de lener spelen een rol. De rente wordt daarom altijd voor jouw specifieke situatie berekend. Daarbij wordt deze rente vaak voor langere tijd vastgezet, zodat je weet waar je aan toe bent.

Hulp bij het verduurzamen van je woning

Bij BeSolar vinden we het belangrijk om verduurzaming bereikbaar te maken voor iedereen. We adviseren je dan ook graag over de mogelijkheden in jouw situatie. Wil je meer weten over welke duurzame maatregelen jouw huis nou echt verduurzamen en wat dit kost? Neem dan contact met ons op. Dan weet je daarna precies hoeveel financiële ruimte jij nodig hebt om jouw duurzaamheids wensen te realiseren.