Veel gestelde vragen (FAQ)

De meest gestelde vragen over Zonnepanelen

Technische vragen

Wat zijn de afmetingen van een zonnepaneel?

Zonnepanelen zijn beschikbaar in diverse formaten. Dit formaat verschilt vaak per fabrikant en per type. De vuistregel is: des te sterker het paneel (Wattpiek), des te meer cellen heeft het paneel, des te meer oppervlak neem het paneel in. De huidige generatie panelen is vaak breder dan 1 meter en langer dan 1 meter 70.

Wat is het verschil tussen poly- en monokristallijn panelen?

Polykristallijn silicium en monokristallijn silicium worden allebei uit dezelfde grondstof gemaakt, namelijk siliciumzand. Bij het stolproces van het silicium bij polykristallijn panelen laat men het silicium stollen zonder extra handelingen. De kristallen worden niet gesorteerd en liggen kriskras door elkaar.Deze panelen zijn optisch vaak verschillende tinten blauw.
Bij monokristallijn silicium beïnvloed men de polarisatie van de kristallen tijdens het stollen, zodat deze allen in dezelfde richting komen te liggen. Bij directe zonlicht instraling zal een monokristallijne cel iets meer stroom opwekken dan een polykristallijne cel van dezelfde oppervlakte.Deze panelen zijn optisch vaak uniform zwart. BeSolar levert momenteel alleen monokristallijn zonnepanelen.

Wat zijn glas-glas zonnepanelen?

Glas-glas zonnepanelen zijn de nieuwste zonnepanelen die een iets lagere degradatie hebben dan glas-folie zonnepanelen met dezelfde oppervlakte. Dit betekent een langere levensduur en een hogere opbrengstgarantie. Glas-folie is wel het meest verkochte paneel in Nederland en levert vaak de beste prijs-kwaliteit verhouding. Een Glas-glas paneel kan in theorie ook via de achterkant van het paneel zonlicht opvangen en omzetten.Onze AEG glas-glas panelen zijn momenteel alleen verkrijgbaar in 370Wp en wegen vaak net iets meer dan een glas-folie paneel.

Jullie bieden panelen aan van bijv. 370Wp. Krijg ik ook echt 370Wp?

BeSolar biedt alleen panelen aan met een zogeheten ‘plus-tolerantie’. Dit houdt in dat wanneer wij panelen aanbieden van 370Wp, je alleen panelen ontvangt met een minimaal vermogen van 370Wp – met een variabele van 370-374,99 Wp.
Het vermogen van ieder paneel wordt in de fabriek getest door onze leverancier. De resultaten uit deze test kunnen wij per paneel opvragen bij de leverancier om er zeker van te zijn dat de minimale waardes gehaald worden. Steekproefsgewijs vragen wij dit bij de leverancier op.

Wat houdt de term “Wattpiek” (Wp) in?

Het aantal Wattpiek van een zonnepaneel is het vermogen van een paneel getest onder een aantal standaard condities. Alle zonnepanelen worden onder dezelfde condities getest waardoor deze eenheid het mogelijk maakt om zonnepanelen te vergelijken op basis van het vermogen (in combinatie met de afmeting van het paneel). Wattpiek (vermogen) moet je niet verwarren met kWh (opbrengst). Zo zal je in Nederland met een perfect georiënteerd dak en panelen ongeveer 80 tot 85% van het aantal wattpiek kunnen omzetten in kWh.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen hebben een bepaald vermogen dat elk jaar verminderd doordat het een natuurproduct betreft. Er wordt bijvoorbeeld op een bepaald paneel vermogensgarantie gegeven. Dit betekent dat je na 25 jaar nog een opbrengst hebt van ten minste 80% van het oorspronkelijke vermogen. Na deze 25 jaar is het goed mogelijk dat de zonnepanelen nog steeds energie opleveren, maar je fabrieksgarantie is wel verlopen na deze 25 jaar.

Wat is het effect van de vulfactor van een zonnepaneel?

De vulfactor geeft een objectief oordeel over de levensduur van een zonnepaneel en varieert in de praktijk tussen de 0,70 en 0,80. Hoe hoger de vulfactor, hoe minder rendementsafname door de jaren heen.
De vulfactor wordt als volgt berekend:
(Vmp * Imp) / (Voc * Isc)
Als voorbeeld nemen wij het zonnepaneel van AEG Solar, de AEG AS-M1202B-H-325 met onderstaande waarden:
Vmp = 33.75
Imp = 9.64
Voc = 41.40
Isc = 10.05

(Vmp) 33.75V * (Imp) 9.64A = 325,35
(Voc) 41.40V * (Isc) 10.05A = 416,07
325,35 / 416,07 = 0,782 (vulfactor)

Zijn zonnepanelen zinvol in Nederland?

Zonnepanelen worden al jarenlang in Nederland en zelfs noordelijker gelegen landen gebruikt. Zonnepanelen werken niet alleen als de zon schijnt, maar ook door het zogenaamde indirecte licht. Zelfs op bewolkte dagen leveren ze energie op. Een gemiddeld paneel levert in Nederland meer dan 280 kWh per jaar op, maar in sommige landen is dat twee tot drie maal zo hoog.
Het feit dat we in Nederland enorm hoge elektriciteitsprijzen hebben (mede dankzij BTW en Energiebelasting) werken zonnepanelen voor consumenten juist financieel enorm goed.

Waar gaat mijn opgewekte stroom naartoe?

De energie die wordt opgewekt door jouw zonnepanelen, gaat eerst via een kabel naar de omvormer. Deze levert de stroom af aan de meterkast/groepenkast.
De omvormer regelt dat de inkomende (gelijk-)stroom wordt omgezet naar wisselstroom. Zodra deze is omgezet is deze stroom geschikt voor al je huishoudelijke apparatuur.
Op het moment dat je stroom opwekt met jouw zonnestroominstallatie en je ook gebruik maakt van bijvoorbeeld jouw televisie of wasmachine, dan wordt de opgewekte stroom automatisch direct gebruikt voor de actieve apparatuur. Wanneer er stroom wordt opgewekt die niet gebruikt wordt, zal deze worden terug geleverd aan het net, hier ontvang je een vergoeding voor.

Wat gebeurt er als de stroom uitvalt?

Wanneer de stroom bij je uitvalt, schakelt uit veiligheidsoverwegingen de omvormer automatisch uit.

Moet ik mijn zonnepanelen schoonhouden?

Als je er bij kunt, is het een goed idee om ze eens per 1 à 3 jaar extra te reinigen met een spons en lauwwarm (gedemineraliseerd) water. Gebruik in ieder geval géén schoonmaakmiddelen of een schurende borstel als je jouw zonnepanelen wilt schoonmaken. Let ook op dat je zeker niet op de panelen gaat leunen of zelfs lopen. Dit kan tot onzichtbare schade aan de panelen (micro-cracks) leiden.

Ik woon op één van de Waddeneilanden. Installeren jullie hier ook?

BeSolar installeert momenteel tot maximaal +/- 1 uur reistijd gerekend vanaf Schiedam. Wellicht gaan wij in de toekomst ons servicebereik vergroten om zo meer klanten van dienst te kunnen zijn.

Zonnepanelen en jouw woning

Hoe meld ik mijn zonnestroominstallatie aan bij energieleveren.nl?

Het registreren van je elektriciteitsopwekker is wettelijk verplicht volgens de Europese en Nederlandse wet- en regelgeving. U hoeft dit pas te doen ná installatie van uw zonnepanelen en u wordt hiervoor uitgenodigd per e-mail door BeSolar. Zowel uw netbeheerder (bijv. Stedin, Westland Infra) als energieleverancier (bijv. Essent, Eneco) kijken in deze database. U hoeft niet separaat aan deze leveranciers door te geven dat u zonnepanelen heeft. Wél kunt u natuurlijk uw maandbedrag aanpassen bij uw energieleverancier als u dit fijn vindt.
De reden? Er worden steeds meer elektriciteitsopwekkers, zoals zonnepanelen, aangesloten op het elektriciteitsnet. Om goed in te kunnen spelen op de energiestromen, hebben de beheerders van het Nederlandse elektriciteitsnet inzicht nodig in deze elektriciteitsopwekkers. Zo ontstaan er geen energietekorten of -overschotten. Dit is belangrijk voor het waarborgen van de veiligheid van het elektriciteitssysteem.
Uw BeSolar verkoper kan u assisteren bij het invullen van deze gegevens.

Is mijn woning geschikt voor zonnepanelen?

Afhankelijk van de ligging van uw dak kunt u zonnepanelen op uw woning plaatsen. Veel huizen zijn geschikt voor zonnepanelen, de één met een hogere opbrengst dan de ander. Als er obstakels op uw dak aanwezig zijn die voor schaduw zorgen zal de opbrengst in verhouding lager liggen dan een volledig open dakvlak. Wanneer uw schuine dak niet geschikt is voor zonnepanelen zijn er altijd alternatieven te bedenken. Denk hierbij aan het platte dak van een garage, uitbouw of schuur. BeSolar kan u altijd informeren over de mogelijkheden.
Punten die voor u belangrijk zijn:
Bent u eigenaar van uw huis en dak?
Maakt uw woning geen deel uit van een beschermd stads- of dorpsaangezicht? Controleer dit op cultuurerfgoed.nl.
Is de dakconstructie stabiel genoeg om het gewicht te dragen?
Liggen er obstakels op jouw dak die schaduw veroorzaken?
Wat is de ligging van uw dak? Tussen oost en west is optimaal (zuid is het meest optimaal).

Kan ik zonnepanelen op het dak van mijn appartement of flat plaatsen?

Woon je in een appartement of flat? Dan zijn hier andere regels aan verbonden. In dit geval heb je te maken met een VVE en bent je maar gedeeltelijk eigenaar van het dak. Als je toch graag zonnepanelen wilt plaatsen neem dan contact op met jouw VVE bestuur/VVE beheerder/Vastgoedbeheerder of de woningbouwvereniging en laat hen contact met ons opnemen. Zij kunnen terecht bij ons zusterbedrijf BonGo Solar Projects – www.bongosolar.nl

Ik wil mijn zonnepanelen meeverhuizen naar mijn nieuwe woning, kan dat?

BeSolar biedt deze dienst NIET aan op dit moment.

Moet ik mij aanmelden als ondernemer als ik een huis koop met panelen?

Nee, u kunt vanaf dit jaar (2023) BTW-vrij zonnepanelen kopen als consument.
U hoeft u nergens meer voor aan te melden als particulier bij de Belastingdienst.

Kunnen zonnepanelen lekkage op mijn dak veroorzaken?

Onze ervaren BeSolar monteurs installeren de zonnepanelen al jaren. Er wordt soms een gat geboord in het schuine om de kabels vanaf de zonnepanelen naar de omvormer te verbinden. Steekproefsgewijs worden onze installaties gecontroleerd of deze goed zijn uitgevoerd. BeSolar geeft 2 jaar montage garantie. Wanneer je lekkage hebt en kunt aantonen dat dit door de installatie komt neem dan contact met ons op.

Ik heb een leien dak. Plaatsen jullie hier panelen op?

Plaatsingen op leien daken is mogelijk. De installatiekosten hiervoor liggen soms hoger dan bij andere daken. In de praktijk wordt er gebruik gemaakt van montagevoetjes die worden vastgekit.

Ik heb een dak op het noorden. Heeft dit zin voor zonnepanelen?

Indien je een dak hebt waarbij wij op 10 graden of lager het systeem kunnen plaatsen, heeft het nog een rendabel effect waarbij je gemiddeld zo’n € 40,- per zonnepaneel per jaar aan besparing overhoudt. Hoe kleiner de hellingshoek van het systeem, des te hoger de opbrengst. Bij een hellingshoek van 20 graden heb je al gauw een besparing van € 35,- per zonnepaneel per jaar. Een adviseur kant dit exact voor u berekenen in 1 van onze BeSolar vestigingen.Wij gebruiken state of the art intekensoftware met hoogtekaarten en satellietbeelden om u exact de opbrengst te kunnen vertellen.

De zonnepanelen moeten van mijn dak gehaald worden i.v.m. onderhoud. Doen jullie dit?

Uiteraard verzorgen wij dit voor je, neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Kan mijn hoofdaansluiting de zonnestroominstallatie aan?

Een standaard huishouden in Nederland heeft één van de volgende hoofdaansluitingen:
1 x 35A
3 x 25A
1 x 25A
1 x 40A
Een zonnestroominstallatie t/m +/- 14 panelen kan aangesloten worden op een hoofdaansluiting van 1x 35A. Wanneer de mogelijkheid bestaat dat je jouw installatie in de toekomst wil uitbreiden, is het wellicht handig om erover na te denken om over te gaan naar een 3x 25A hoofdaansluiting.

Bij een zonnestroominstallatie moet je altijd goed nagaan welke hoofdaansluiting je hebt. Wellicht is het noodzakelijk om uw hoofdaansluiting te verhogen of om te kiezen voor 2 kleinere omvormers die geschikt zijn voor een 1x 35A aansluiting. Op uw slimme meter kunt u aflezen wat uw huidige aansluiting is.

Heb ik een slimme meter nodig?

Je hebt niet altijd een slimme meter nodig. Een digitale meter (zonder internetverbinding) is in de toekomst wettelijk gezien voldoende. Heb je nog een oude meter die terugdraait dan is het afhankelijk van het type of deze goed werkt met terugleveren van stroom.U kunt hiervoor contact opnemen met uw lokale netbeheerder om deze vraag te stellen.

Kan er bliksem inslaan in mijn zonnepanelen?

Uiteraard kan bliksem overal inslaan. Zonnepanelen zijn geen bliksemafleiders. Uit onderzoek blijkt dat de kans op blikseminslag niet toeneemt na het installeren van zonnepanelen. De installateur legt de installatie volgens de normen aan (NEN-1010) binnen installatie en ISO voor de zonnestroom.

Kosten, salderen, verzekeren

Ik kan de BTW terugkrijgen. Helpen jullie mij hiermee?

Vanaf 1 januari 2023 hoeft u niet langer de BTW voor te schieten en aangifte te doen.
U koopt vanaf nu zonnepanelen BTW vrij en dit scheelt u veel administratieve financiële rompslomp en het voorschieten van een groot bedrag.

Hoe krijg ik €100,- terug voor het aanbrengen van een vriend(in) of kennis?

Klanten van BeSolar kunnen €100,- verdienen met het aanbrengen van een nieuwe klant. De Tell-a-friend actie werkt als volgt: Ga naar besolar.nl en klik op de button ‘’tell-a-friend korting’’ onderaan de pagina.
Vul de gegevens in van degene die je hebt aangebracht als nieuwe klant en je eigen gegevens als begunstigde.
Zodra jullie beiden zijn geïnstalleerd zal de 100 euro overgemaakt worden aan degene die de ander heeft aangedragen. Er is geen limiet in hoeveel klanten je mag aanbrengen!

Hoe werkt het salderen van stroom?

Als je op een bepaald moment meer stroom opwekt dan je verbruikt, kun je stroom terug leveren aan het net. Jouw meter loopt dan terug. Dit wordt dan verrekend met de stroom die je verbruikt als er minder stroom wordt opgewekt. Dit noemen we salderen.

Moet ik aanpassingen doorvoeren bij mijn energieleverancier?

Indien je overgaat tot aanschaf van zonnepanelen, is het zeker handig om bij jouw energieleverancier na te gaan wat voor een energiecontract je hebt en deze zo aan te passen, zodat je het meeste rendement kunt halen uit jouw zonnestroominstallatie. Wellicht dat je bij een andere energieleverancier meer rendement kunt halen door een beter energiecontract.

Wanneer heb ik mijn zonnepanelen terugverdiend?

Gemiddeld heb je jouw zonnepanelen binnen 3 a 4 jaar terugverdiend met een variabel energiecontract. Precies weten wat dit voor jou zal zijn? Vraag een offerte aan via onze website of kom langs in 1 van onze stores. Onze adviseurs kunnen u dan precies laten zien in hoeveel jaar je de panelen zal terugverdienen.

Verhogen zonnepanelen de waarde van mijn woning?

Zonnepanelen laten de waarde van je woning zeker stijgen. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig jouw woning is. Door de zonnepanelen zal dit beter zijn. Een zuinige woning zorgt voor een hogere waarde. Deze waardestijging vermelden wij ook in uw offerte.

Wat gebeurt er als ik mijn woning verkoop?

Uw panelen horen bij het huis (opstalverzekering) en daarmee kunt u ze ook meeverkopen mét uw huis.
Een duurzamer huis zal meer opbrengen dan een huis zonder verduurzamingsmaatregelen. De nieuwe huiseigenaar wordt na de koop ook eigenaar van uw zonnepanelen.

Moet ik een vergunning aanvragen voor de plaatsing van zonnepanelen?

Wanneer de zonnepanelen op jouw dak geplaatst worden heb je in de meeste gevallen geen vergunning nodig mits de zonnepanelen op dezelfde hellingshoek zijn gelegd als het dak van de woning (met uitzondering van platte daken). Vinden de werkzaamheden plaats aan een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht, dan kun je in een aantal gevallen toch vergunningsvrij zonnepanelen plaatsen. Neem hiervoor contact op met jouw gemeente of doe de vergunningscheck op www.omgevingsloket.nl.

Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?

Wanneer de zonnepanelen op jouw gekochte woning liggen vallen ze in de meeste gevallen onder de bestaande opstalverzekering van je woning. Informeer altijd voor de zekerheid of dit het geval is! Belangrijk is om te weten of je zonnepanelen aan het dak gemonteerd zijn of los op het dak staan. Wanneer ze los op het dak staan zijn ze geen onderdeel van het onroerend goed en is de kans groot dat zij niet zijn gedekt.

Heb je een huurwoning en inboedelverzekering? Dan is de kans groot dat de zonnepanelen niet zijn gedekt. Het is in dit geval verstandig om te kijken of er voor jou een extra verzekering nodig is.