Op momenten dat jouw energieverbruik hoger ligt dan jouw zonnepanelen op dat moment aankunnen, gebruik je eerst de stroom van de thuisbatterij, voordat je van het net gaat afnemen. Dit scheelt op jouw energierekening. Ook is het mogelijk om netstroom tijdens daluren op de batterij op te slaan, zodat je ook buiten de daluren van lage tarieven kunt profiteren.
Bovendien functioneert de thuisbatterij als back-up stroomvoorziening in het geval van een stroomstoring en ben je minder afhankelijk van het energienet. Zo ontlast je het overvolle net en draag je bij aan de energietransitie.
Subsidies voor thuisbatterijen
Een thuisbatterij is een duurzame investering voor jouw woning. Met name in combinatie met bijvoorbeeld een warmtepomp of een laadpaal voor een elektrische auto is een thuisbatterij erg functioneel. Maar voordat je van de voordelen kunt genieten, zul je moeten investeren in de aanschaf en installatie van de batterij. Dit kost gemiddeld tussen de €4.000 en €10.000, afhankelijk van de batterij die je kiest. Voor veel mensen is zo’n bedrag niet zomaar betaalbaar.
Helaas zijn er op dit moment nog geen subsidies voor thuisbatterijen beschikbaar. De overheid stimuleert de aanschaf van een thuisbatterij nog niet en ook lokale subsidies zijn er niet. Wel gaan er stemmen op om een thuisbatterij subsidie toe te voegen aan de landelijke Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Volgens Thuisbatterijnieuws komt er in de toekomst dus mogelijk wel een subsidie voor thuisbatterijen beschikbaar.