De aanschaf- en installatiekosten van de thuisbatterij
Om te kunnen berekenen hoe lang de terugverdientijd is, moet je natuurlijk eerst weten hoeveel geld je wilt terugverdienen. De aanschaf- en installatiekosten van thuisbatterijen lopen sterk uiteen. Onder andere het merk, het type en het vermogen van de thuisbatterij spelen hierin een belangrijke rol.
Wel of geen btw betalen
Er is op dit moment geen subsidieregeling voor de aanschaf van thuisbatterijen. Wel is het mogelijk om de btw die je over de aanschaf van de thuisbatterij moet betalen, terug te vragen bij de Belastingdienst. Hierdoor betaal je geen btw en valt je aanschafbedrag 21% lager uit, wat de terugverdientijd uiteraard ten goede komt. Aan het terugvragen van btw zijn bepaalde voorwaarden verbonden, dus verdiep je hier goed in.
Met of zonder zonnepanelen
Veel mensen kiezen voor een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen. Hierdoor kunnen zij zonnestroom opslaan en op een later moment gebruiken. Maar een thuisbatterij is ook zonder zonnepanelen te gebruiken. In dat geval laadt de batterij zichzelf op terwijl de stroomprijzen laag zijn en ontlaadt de batterij op de momenten dat de stroomprijzen hoog zijn. Hierdoor bespaar je op jouw energierekening. Het wel of niet gebruiken van zonnepanelen is van invloed op de terugverdientijd van de thuisbatterij en moet dus in de berekening worden meegenomen.
Jouw stroomverbruik
Hoeveel je met jouw thuisbatterij gaat besparen, is afhankelijk van hoeveel stroom jij gebruikt. Daarom is jouw stroomverbruik ook van invloed op de terugverdientijd van de thuisbatterij. Bovendien bepaalt jouw elektriciteitsgebruik ook hoeveel capaciteit de thuisbatterij moet hebben en hoeveel deze dus kost.
Naast de hoeveelheid stroom die je verbruikt, maakt het voor de terugverdientijd van de thuisaccu ook nog uit op welke momenten je die stroom verbruikt. Helemaal als je de thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen gebruikt, is dit van invloed.