Klimaatbudget gebruiken voor verduurzamen van je woning?

Steeds meer werkgevers ondersteunen hun medewerkers bij het nemen van duurzame maatregelen. Groene arbeidsvoorwaarden kunnen hierbij helpen. In zo’n groene CAO kan bijvoorbeeld een klimaatbudget voor werknemers worden opgenomen. Wat is zo’n klimaatbudget precies en hoe profiteren werknemers en werkgevers hiervan? Heb jij zo'n klimaatbudget? Dan kan je die bij BeSolar verzilveren en regelen we al het benodigde papierwerk voor jou en je werkgever.

Wat is een klimaatbudget?

Hierbij kan gedacht worden aan de aanschaf van een elektrische fiets om het woon-werkverkeer te vergroenen, maar ook de installatie van zonnepanelen of een warmtepomp bij de werknemer thuis behoort tot de mogelijkheden.

De werkgever bepaalt zelf hoeveel personeelsklimaatbudget er aan de werknemer beschikbaar wordt gesteld. Zo zijn er bedrijven met een budget van €1.000 per werknemer (bij de Rabobank krijgt elke werknemer € 1.250,- klimaatbudget bijvoorbeeld, bij Achmea € 2.500,-), maar ook werkgevers die hun werknemers €2.700 netto klimaatbudget toekennen. Er zijn fiscaal gezien wel wat beperkingen om rekening mee te houden. Zo mag je als werkgever niet zomaar €10.000 netto aan je werknemers geven, ook niet als ze met dit geld een warmtepomp of zonnepanelen aanschaffen. De regeling valt binnen de werkkostenregeling. Gelukkig is er binnen de fiscale regels toch veel mogelijk om het klimaatbudget fiscaal aantrekkelijk te maken. Per bedrijf zullen de precieze mogelijkheden verschillen.

Vragen over het klimaatbudget?

Heb je vragen over het inzetten van klimaatbudget om jouw woning te verduurzamen? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of voor het opvragen van een offerte.

Verduurzamen met het klimaatbudget

Het personeelsklimaatbudget mag in principe vrij door de werknemers besteed worden. Wel is het altijd belangrijk dat de werknemer aantoont dat het geld naar duurzame maatregelen gegaan is. Welke duurzame maatregelen dit zijn, mogen de werknemers zelf bepalen. Zo kan iemand er een elektrische fiets van kopen, terwijl een ander het geld gebruikt voor isolatie van de woning. Ook de installatie van zonnepanelen, een warmtepomp of een laadpaal voor een elektrische auto kan (deels) vanuit het klimaatbudget betaald worden. Net zoals de aanschaf van duurzaam witgoed en het plaatsen van dubbel glas.

De werknemer bepaalt zelf hoe het klimaatbudget wordt ingezet. Het geld kan gebruikt worden om een duurzame maatregel volledig te financieren, maar kan ook worden ingezet om bijvoorbeeld een wat grotere investering deels van te betalen.

Voorwaardelijk budget

Het klimaatbudget is een voorwaardelijk budget. Dit betekent dat het geld alleen wordt uitgekeerd als de werknemer het echt gebruikt om te verduurzamen. De werknemer toont met facturen aan dat het geld echt voor verduurzaming is ingezet, waarna de werkgever het klimaatbudget uitkeert. Kiest de werknemer ervoor om het geld niet te gebruiken? Dan zal het budget aan het eind van de periode vervallen. De werkgever hoeft dan niets uit te betalen.

De voordelen van een groene CAO

Een klimaatbudget is vaak een onderdeel van groene arbeidsvoorwaarden. Werkgevers zien steeds vaker het belang van duurzaam ondernemerschap. Het aanbieden van bijvoorbeeld een klimaatbudget als onderdeel van de werkkostenregeling maakt de werkgever aantrekkelijk voor werknemers die duurzaamheid belangrijk vinden. Steeds meer mensen zijn bewust met verduurzaming bezig en zullen een klimaatbudget zeker kunnen waarderen.

Het klimaatbudget maakt verduurzamen bovendien voor meer mensen betaalbaar en bereikbaar. Door zo’n regeling op te nemen als CAO-afspraak kunnen alle werknemers binnen het bedrijf van de regeling profiteren. Daarbij wordt de hoogte van het klimaatbudget evenredig gekoppeld aan het aantal uur dat een werknemer werkt.

De werkgever profiteert met het klimaatbudget van meer tevreden werknemers en maakt de arbeidsvoorwaarden met zo’n groene CAO-afspraak aantrekkelijker. Hierdoor zullen er eenvoudiger nieuwe werknemers aan te trekken zijn. Bovendien laat de werkgever zien dat duurzaamheid een belangrijk thema is binnen het bedrijf en helpen ze hun werknemers financieel een handje. Dit alles draagt bij aan een positieve werkomgeving en een hogere productiviteit op de werkvloer.

Werknemers profiteren op een andere manier van het klimaatbudget. Zij kunnen het geld naar eigen inzicht inzetten om duurzame stappen te zetten. Omdat het klimaatbudget vrij besteed mag worden, geniet de werknemer van veel vrijheid om het geld te gebruiken voor wat voor hem of haar belangrijk is. Van duurzamer witgoed tot het betaalbaarder maken van zonnepanelen, het klimaatbudget helpt bij allebei. Bovendien is het met de duurzame maatregelen mogelijk om de vaste lasten, zoals de energierekening, blijvend te verlagen. Dat heeft een positieve impact op het gehele leven van de werknemer.

Zelf als werkgever een klimaatbudget aanbieden?

Ben jij een werkgever en zou jij jouw werknemers graag helpen bij het nemen van duurzame maatregelen? Bij BeSolar begrijpen we dat dit een breed onderwerp is dat veel vragen kan oproepen. Daarom denken we graag met je mee. Neem contact met ons op en we beantwoorden al jouw vragen over duurzaamheid, zodat jij straks precies weet welke duurzame maatregelen er allemaal mogelijk zijn.

Klimaatbudget inzetten voor verduurzaming?

Heb je vragen over de mogelijkheden van het inzetten van jouw klimaatbudget om te gaan besparen op je energierekening? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of voor het opvragen van een offerte.