Chat with us, powered by LiveChat

Wij zijn dé expert in het plaatsen van zonnepanelen op sedumdaken

Image

We krijgen vaak de vraag of we ook zonnepanelen plaatsen op een groen dak, ofwel een sedumdak. Dat doen we zeker, sterker nog, we worden zeer regelmatig gevraagd om zonnepanelen te installeren op sedum daken. We maken gebruik van speciale montagesystemen om de zonnepanelen te plaatsen, zodat jouw sedumdak mooi groen blijft. Dus heb jij zelf ook een sedum dak en wil je graag zonnepanelen, neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Wat is een sedum dak?

Een sedumdak, ook wel bekend als een groen dak of vegetatiedak, is een type dakbedekking dat begroeid is met sedumplanten en andere soorten vetplanten. Sedumplanten zijn succulenten, wat betekent dat ze water kunnen opslaan in hun bladeren, waardoor ze goed bestand zijn tegen droge omstandigheden. Deze specifieke eigenschap maakt ze bijzonder geschikt voor gebruik op daken.

Een sedum dak bestaat meestal uit meerdere lagen, waaronder een waterdicht membraan om het dak te beschermen tegen waterlekkage, een drainagelaag om overtollig water af te voeren, een substraatlaag waarin de planten wortelen en groeien, en tenslotte de vegetatielaag met de sedumplanten zelf.

Zonnepanelen op jouw sedumdak?

Heb je vragen over de mogelijkheden van het plaatsen van zonnepanelen op jouw sedumdak? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of voor het opvragen van een offerte.


Waar letten we op bij het plaatsen van zonnepanelen op een sedumdak?

Het plaatsen van zonnepanelen op een sedum dak vereist specifieke aandacht en zorg om ervoor te zorgen dat zowel de zonnepanelen als het groene dak optimaal functioneren. Hier zijn enkele belangrijke punten waar we rekening mee houden bij het installeren van zonnepanelen op jouw sedum dak:

  1. Gewichtsbelasting: zonnepanelen voegen extra gewicht toe aan het dak. Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de draagstructuur van het sedum dak het extra gewicht van de zonnepanelen kan dragen. Een grondige structurele beoordeling is vereist om ervoor te zorgen dat het dak veilig en stabiel blijft. Dit geldt overigens niet alleen voor groendaken maar ook voor bijvoorbeeld zonnepanelen op dakkapellen.
  2. Bescherming van het groene dak: het groene dak met sedumplanten is gevoelig voor schade. Bij de installatie van zonnepanelen zorgen we ervoor dat de planten niet worden vertrapt of beschadigd tijdens het installatieproces. Dit kan mogelijk vereisen dat loopbruggen of beschermende maatregelen worden genomen.
  3. Montagesystemen: het juiste montagesysteem moet worden gekozen om de zonnepanelen veilig op het sedum dak te bevestigen. Er zijn montagesystemen beschikbaar die ontworpen zijn om de dakbedekking te beschermen en te voorkomen dat water het dak binnendringt.
  4. Drainage: het drainagesysteem van het sedum dak moet vrij blijven om overtollig water af te voeren. Bij het plaatsen van zonnepanelen zorgen we ervoor dat het drainagesysteem niet wordt geblokkeerd, anders kan dit leiden tot waterophoping en schade aan het dak.
  5. Schaduwanalyse: het plaatsen van zonnepanelen op een sedum dak kan schaduw werpen op de planten, wat hun groei kan belemmeren. Het is belangrijk om een analyse uit te voeren om te bepalen waar de schaduw zal vallen gedurende de dag en het jaar. Dit kan helpen bij het optimaliseren van de plaatsing van de zonnepanelen om schaduw te minimaliseren.
  6. Onderhoud: regelmatig onderhoud van zowel de zonnepanelen als het sedum dak is essentieel. Het verwijderen van vuil, bladeren en eventuele ophoping van sediment op de panelen en het dak is nodig om de optimale prestaties te behouden.
  7. Professionele Installatie: het installeren van zonnepanelen op een sedum dak is een complexe taak die professionele expertise vereist. Onze eigen installateurs hebben in de afgelopen jaren vele sedum daken voorzien van zonnepanelen en helpen je graag.
Image

Is het laten leggen van zonnepanelen op een sedum dak duurder?

Ja, het is wel iets duurder omdat het leggen van zonnepanelen op een groendak iets meer tijd en precisie vraagt van onze installateurs. Dat is omdat we niet direct op het groendak een montagesysteem kunnen bevestigen.

Hoe installeren we zonnepanelen op een sedum dak?

Voordat we daadwerkelijk zonnepanelen plaatsen, komt een van onze collega’s altijd bij je langs om een zogenaamde schouw uit te voeren. We bekijk dan jouw sedum dak, bepalen definitief het aantal zonnepanelen en bekijken je meterkast ivm het benodigd aantal stoppen en fasen. Tijdens de installatie van de zonnepanelen snijden we voorzichtig het sedum weg ter grootte van de opvulblokken. Vervolgens plaatsen we de opvulblokken en monteren daar het zonnepanelensysteem op. Voor de montage gebruiken we speciale bevestigingssystemen voor sedumdaken van Van der Valk Solar Systems.

Zonnepanelen kopen voor een sedum dak?

Loop gerust binnen in een van onze winkels voor vrijblijvend advies over hoeveel en welke zonnepanelen op jouw sedum dak passen. Je kan natuurlijk ook nu direct hier een vrijblijvende offerte opvragen voor zonnepanelen op jouw groendak.

Zonnepanelen op jouw sedumdak?

Heb je vragen over de mogelijkheden van het plaatsen van zonnepanelen op een sedum of groendak? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of voor het opvragen van een offerte.