Hoeveel kWh moet jouw thuisbatterij zijn?

Ben je geïnteresseerd in een thuisbatterij of thuisaccu? Dan is de eerste vraag die opkomt: hoeveel kWh past bij mijn energieverbruik en woning? Die vraag krijgen we heel vaak, daarom hebben we een handig invulformulier gemaakt waarmee je heel eenvoudig de benodigde capaciteit van jouw thuisbatterij kunt berekenen.

Bereken nu je capaciteit met behulp van onze rekentool

Laat je gegevens hieronder achter en ontvang het handige Excel invulsheet om de benodigde capaciteit van jouw thuisbatterij te bepalen.

Marketing by

Hoe je de capaciteit van een thuisbatterij berekent: een handig rekentool

Thuisbatterijen spelen een cruciale rol in de energietransitie, waardoor zowel consumenten als bedrijven minder afhankelijk kunnen worden van het elektriciteitsnet. Maar hoe bepaal je de grootte, het vermogen of capaciteit van de thuisbatterij op basis van jouw energieverbruik? Is het verstandig om te kiezen voor een grotere batterij of zijn kleinere varianten wellicht geschikter?

In dit artikel behandelen we:

  1. Aandachtspunten bij het bepalen van de capaciteit en het vermogen van de thuisbatterij.
  2. Hoe je de capaciteit van de thuisbatterij berekent.

Voordat we dieper ingaan op deze aspecten, moeten we eerst een misverstand uit de weg ruimen.

Download hier de rekentool

Het verschil tussen capaciteit en vermogen

Vaak worden de begrippen ‘vermogen’ en ‘capaciteit’ door elkaar gebruikt in blogposts over thuisbatterijen. Soms wordt gesteld dat het vermogen van de thuisbatterij ook wel opslagcapaciteit wordt genoemd. Dit is echter onjuist. Capaciteit (uitgedrukt in kWh) verwijst naar de hoeveelheid energie die een batterij kan opslaan, terwijl vermogen (uitgedrukt in kW) de snelheid aangeeft waarmee de batterij kan worden geladen of ontladen. Capaciteit en vermogen zijn dus twee verschillende concepten.

Aandachtspunten bij het bepalen van de juiste capaciteit en het vermogen

  1. Wat is het huidige en toekomstige stroomverbruik?
  2. Wat is het totale vermogen van de PV-installatie?

Het is belangrijk om te weten wat je huidige stroomverbruik is , evenals het vermogen van de elektrische apparaten die door de thuisbatterij moeten worden aangestuurd. Daarnaast moet je rekening houden met jouw toekomstplannen, zoals het overstappen op elektrisch koken, een elektrische auto, het installeren van een warmtepomp of een laadpaal.

Soms wordt geadviseerd om ook rekening te houden met een (toekomstige) elektrische auto in de capaciteitsberekening. Echter, gezien de aanzienlijk grotere capaciteit van de accu in een elektrische auto, is het niet rendabel om meerdere thuisbatterijen te installeren om zelfvoorzienend te zijn voor een elektrische auto.

Het totale vermogen van je zonnepanelen (als je zonnepanelen hebt) moet ook worden meegenomen in de berekening. Als de opslagcapaciteit van de batterij te klein is in verhouding tot de PV-installatie, kan de batterij snel vol raken en kan overtollige zonne-energie terug het net in worden gestuurd. Dit kan problematisch zijn om twee redenen:

  • Mogelijke kosten voor het terugleveren van stroom aan het net bij een overschot aan groene energie.
  • Mogelijk verlies van financieel voordeel als de thuisbatterij te klein is om op dure piekmomenten stroom af te nemen van het net.

Echter, een te grote batterij is ook niet wenselijk omdat deze overdag mogelijk niet vol raakt en 's nachts niet geleegdwordt. Hierdoor betaal je voor elke kWh die niet wordt gebruikt.

  1. Hoe wordt de thuisbatterij gebruikt?

Het is belangrijk om rekening te houden met hoe de thuisbatterij zal worden gebruikt. De behoeften van iemand die een batterij voor zijn off-grid vakantiehuisje zoekt, kunnen anders zijn dan die van iemand die zijn warmtepomp met een vermogen van 7 kW draaiende wil houden tijdens een stroomstoring.

Hoe bereken je de capaciteit van een thuisbatterij?

Een veelgebruikte vuistregel voor het berekenen van de capaciteit van een thuisbatterij is 1 à 1,5 kWh per watt piek (kWp). Dit betekent dat bij een PV-systeem met een vermogen van 4 kWp, de aanbevolen capaciteit van de thuisbatterij tussen de 4 en 6 kWh ligt.

Echter, de benodigde opslagcapaciteit wordt niet alleen bepaald door het vermogen van het PV-systeem, maar ook door je energieverbruik. In de onderstaande tabel vind je de aanbevolen opslagcapaciteit voor een jaarlijks stroomverbruik van 2.000 tot 8.000 kWh.

Het is ook belangrijk om te weten dat bij een hybride omvormer het vermogen van de thuisbatterij wordt bepaald door de omvormer zelf. Bijvoorbeeld, als je een hybride omvormer hebt met een vermogen van 5 kW, kan de thuisbatterij maximaal 5 kW leveren, zelfs als de batterij zelf een hoger vermogen zou kunnen leveren.

Bij een retrofit batterijomvormer heb je te maken met een aparte PV-omvormer en kan je een grotere batterijomvormer kiezen, afhankelijk van je aansluiting. Daarom is het belangrijk om niet alleen het vermogen van de batterij mee te nemen in de berekening, maar ook het totale vermogen van de hybride omvormer of het totale vermogen van de PV-omvormer in combinatie met de batterijomvormer.