Gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp
De terugverdientijd van een warmtepomp is afhankelijk van veel verschillende factoren. Daarom raden we je bij BeSolar altijd aan om als je geïnteresseerd bent in een warmtepomp een persoonlijke berekening te laten maken. Toch snappen we dat je ook benieuwd bent naar de gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp.
Bij BeSolar zien we dat de aanschafprijs van een warmtepomp gemiddeld binnen 6 jaar is terugverdiend. Sommige warmtepomp hebben een snelle terugverdientijd, bijvoorbeeld slechts 3 jaar, terwijl het bij andere warmtepompen iets langer duurt voordat het bedrag is terugverdiend. Aangezien warmtepomp gemiddeld een levensduur van zo’n 15 jaar heeft, is de aanschaf van een warmtepomp dus zeker rendabel.
Factoren bij het berekenen van de terugverdientijd
Als je een preciezere berekening wilt maken van de terugverdientijd van een warmtepomp, moet je rekening houden met onderstaande factoren.
De aanschafkosten
Als je de terugverdientijd van een warmtepomp berekend, moet je natuurlijk allereerst weten hoeveel geld je moet terugverdienen. De aanschafkosten van warmtepomp lopen sterk uiteen. Het type en het merk warmtepomp zijn hier van invloed op. Ook de subsidie die je voor aanschaf van een warmtepomp kunt aanvragen, beïnvloedt de aanschafprijs en daarmee de terugverdientijd.
Wel of geen zonnepanelen
Hoewel je met een warmtepomp flink op je gasrekening zal besparen, gaat je elektriciteitsrekening juist omhoog. Als je zonnepanelen gebruikt, zul je hier minder van merken dan als je geen zonnepanelen hebt. Dit is dan ook zeker iets om in de berekening mee te nemen.
Als je nog geen zonnepanelen hebt of als je te weinig panelen hebt voor jouw warmtepomp, kan het interessant zijn om tegelijk met je warmtepomp ook (extra) zonnepanelen te laten installeren. Door de gedaalde prijzen is de terugverdientijd van zonnepanelen relatief kort.
De schommelende gasprijzen
Met de warmtepomp bespaar je op je gasrekening. Hoeveel geld je hiermee bespaart, hangt echter af van de actuele gasprijzen. Deze prijzen kunnen flink schommelen, waardoor de terugverdientijd van de warmtepomp soms langer en soms korter is.
De isolatiewaarde van jouw woning
Is jouw woning uitermate goed geïsoleerd? Dan zal jouw warmtepomp efficiënter werken dan als jouw huis wat minder goed geïsoleerd is. Dit is van invloed op de terugverdientijd van de warmtepomp. Hoe efficiënter de warmtepomp werkt, hoe korter de terugverdientijd zal zijn.
Een persoonlijke berekening
Wil jij weten wat de terugverdientijd van een warmtepomp in jouw situatie is? Neem dan contact met ons op. We horen graag wat meer over jouw situatie, zodat we een goede berekening kunnen maken. Zo weet jij straks precies waar je aan toe bent en hoe rendabel een warmtepomp voor jou is.