Als kleine VvE verduurzamen: welke maatregelen zijn interessant?

Ben jij lid van een kleine Vereniging van Eigenaren (VvE) en willen jullie het gebouw gaan verduurzamen? Als kleine VvE zijn er verschillende maatregelen die jullie gezamenlijk kunnen nemen om jullie appartementen te verduurzamen en de energierekening naar beneden te brengen. Van kleine stappen tot grote maatregelen, een kleine VvE op diverse manieren verduurzamen. BeSolar helpt jullie op weg.

Meer weten over het verduurzamen van jouw VvE?

Gegevens

Welke duurzame maatregelen zijn voor een kleine VvE interessant?

Als jullie de appartementen en het complex gezamenlijk willen verduurzamen, zijn er diverse duurzame maatregelen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van muur-, vloer- en dakisolatie. Ook het laten installeren van zonnepanelen op het dak van het VvE gebouw is een mooie duurzame stap. De energie die door deze zonnepanelen wordt opgewekt, kan gebruikt worden voor het verlichten van gezamenlijke ruimtes of het laten functioneren van de lift. In gezamenlijke ruimtes kan ook LED-verlichting worden aangebracht, waardoor de energierekening van het complex daalt.

Een andere duurzame maatregel die voor kleine VvE’s interessant is, is het installeren van warmtepompen. Deze maatregel is bij grotere VvE’s wat lastiger uit te voeren, maar als de VvE uit slechts enkele appartementen bestaat is dit wel een interessante maatregel. Voor een optimale werking van de warmtepomp is het wel belangrijk dat de appartementen goed geïsoleerd zijn. Als dit nu nog niet het geval is, is het eerst aanbrengen van isolatie een goed idee.


Subsidies voor het gezamenlijk verduurzamen

Als jullie besluiten dat jullie gezamenlijk willen verduurzamen, is er als VvE veel mogelijk. Daarbij kan het verstandig zijn om de verduurzaming te laten samenvallen met (groot) onderhoud dat toch al gepland stond. Zo besparen jullie in de kosten. Daarnaast zijn er verschillende subsidies die door VvE’s gebruikt kunnen worden om te verduurzamen. Op de Energiesubsidiewijzer is eenvoudig te controleren welke subsidies er in jullie regio beschikbaar zijn. Ook kun je hier financieringsmogelijkheden, zoals groene leningen, ontdekken.

Goede afspraken over verduurzaming

Binnen een kleine VvE is het maken van goede afspraken erg belangrijk. Ook als het om het verduurzamen van het appartementencomplex gaat, is het van belang dat iedereen aan boord is. Bespreek dit soort maatregelen dan ook altijd open en eerlijk met alle leden. Luister naar wat de verschillende bewoners belangrijk vinden binnen dit thema en maak op basis daarvan de plannen. Het gezamenlijk verlagen van de energierekening is voor alle bewoners interessant. Daarom is er vaak een breed draagvlak te vinden voor dit soort maatregelen.


Advies over de mogelijkheden

Willen jullie als kleine VvE de appartementen of het gebouw graag verduurzamen, maar twijfelen jullie over de maatregelen die jullie het beste kunnen nemen? Vraag dan advies aan een expert. Bij BeSolar staan we altijd voor je klaar. Neem contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek.