Als VvE verduurzamen, dit kun je doen

Als je in een koopappartement woont, is het verduurzamen van je woning vaak lastiger dan als je een andere koopwoning hebt. Bij verschillende maatregelen ben je afhankelijk van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van jouw gebouw. Gelukkig kunnen jullie gezamenlijk als VvE verduurzamen. Of je nou een grote of kleine VVE bent, er is veel mogelijk. BeSolar legt je uit wat er als VvE qua verduurzaming allemaal mogelijk is.

Meer weten over het verduurzamen van jouw VvE?

Gegevens

Wat kan een VvE qua verduurzamen doen?

Een Vereniging van Eigenaren behartigt de gemeenschappelijke belangen van alle appartementseigenaren binnen het complex. Dit betekent dat het onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes onder het beheer van de VvE valt. Alle eigenaren van de appartementen binnen het complex worden automatisch lid van de VvE. Hierdoor kan iedereen meebeslissen over belangrijke onderwerpen, zoals verduurzaming.

Als appartementseigenaar kun je niet zomaar zonnepanelen op je dak leggen en ook het energiezuiniger maken van het appartementencomplex is niet iets wat je in je eentje voor elkaar krijgt. Daarom is het belangrijk om als VvE gezamenlijk te verduurzamen. Zo breng je de energierekening van alle bewoners naar beneden en dragen jullie gezamenlijk bij aan een duurzamere toekomst.

Maatregelen waar je aan kunt denken zijn:

  • Zonnepanelen op het dak.
  • Een individuele of collectieve warmtepomp.
  • Isoleren van het gehele VvE gebouw met bijvoorbeeld vloerisolatie, dakisolatie of muurisolatie.
  • Laadpalen voor elektrische auto’s op het terrein van het complex.
  • Zuinige verlichting installeren in gemeenschappelijke ruimtes.

Hoe gaat het verduurzamen binnen een VvE in z’n werk

Omdat er in een VvE veel verschillende mensen zitten, is het verduurzamen binnen een VvE vaak een langdurig proces. Er moet genoeg draagvlak binnen de VvE zijn om de maatregelen uit te kunnen voeren. Daarbij zijn sommige maatregelen, zoals de installatie van een collectieve warmtepomp, eenvoudiger om uit te voeren binnen een kleine VvE (maximaal 10 appartementen) dan binnen een grotere VvE.

Inventariseren

Voordat een VvE kan beginnen met verduurzamen, is het belangrijk om te inventariseren welke duurzame maatregelen binnen jullie VvE haalbaar en efficiënt zijn. Dit zal per VvE verschillen en hangt af van onder andere het aantal appartementen en de huidige staat van het gebouw. Een expert kan hier eventueel bij helpen.

Plan van aanpak

Als jullie in kaart hebben gebracht welke maatregelen voor jullie VvE interessant zijn, kun je gaan kijken hoe je deze verduurzaming het beste kunt aanpakken. Staat er binnenkort bijvoorbeeld groot onderhoud op de planning? Dan kun je de maatregelen mogelijk hiermee combineren. Onderzoek ook welke subsidies er voor VvE verduurzaming beschikbaar zijn. De maandelijkse bijdragen verhogen om de verduurzaming te betalen of het afsluiten van een duurzaamheidslening behoort ook tot de mogelijkheden. Controleer ook of er voor bepaalde maatregelen een omgevingsvergunning nodig is.

Krijg alle leden aan boord

Voordat de VvE de plannen kan gaan uitvoeren, zullen de verschillende leden aan boord moeten zijn. Het bestuur van de VvE zal de plannen daarom duidelijk en transparant aan de leden moeten communiceren.

Opvragen van offertes

Als de plannen echt uitgevoerd kunnen gaan worden, is het belangrijk om offertes op te gaan vragen. Hierbij is het handig om het opstellen van een veiligheidsplan meteen mee te laten nemen. Als VvE hebben jullie zo’n plan nodig om de veiligheid van de bewoners en uitvoerders tijdens de werkzaamheden te waarborgen.

De werkzaamheden laten uitvoeren

Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden kan er overlast ontstaan voor de bewoners. Daarom is het goed om voordat de werkzaamheden beginnen een duidelijke planning rond te sturen. Zo weet iedereen wat ze kunnen verwachten en blijft het draagvlak voor het uitvoeren van de werkzaamheden groter. Communiceer ook tijdens de uitvoering regelmatig hoe het ervoor staat, zodat iedereen op de hoogte blijft.

Subsidies voor VvE’s die willen verduurzamen

Voor VvE’s die willen verduurzamen zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Zo kunnen VvE’s onder meer de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE), de Investeringssubsidie Duurzame Energie en energiebesparing (ISDE) en Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE) aanvragen. Aan elk type subsidie zijn bepaalde voorwaarden verbonden. Om te controleren welke subsidies er voor jouw VvE beschikbaar zijn, kun je de Energiesubsidiewijzer gebruiken. Zo wordt met z’n allen besparen op de energierekening nog voordeliger.

Advies over verduurzamen binnen een VvE

Wil jij graag in gesprek met een expert over het verduurzamen van het appartementencomplex? Neem dan contact met ons op. We plannen graag een adviesgesprek in, zodat we jullie kunnen helpen met het nemen van de juiste duurzame maatregelen.