Zonnepanelen financieren met een zonnepanelen lening

Als jij jouw huis wil verduurzamen is het laten installeren van zonnepanelen een goed plan. Met deze duurzame aanpassing bespaar je direct op je energierekening en draag je jouw steentje bij aan de energietransitie. Het laten installeren van zonnepanelen vraagt wel om een financiële investering. Hoewel jij dat geld binnen enkele jaren terugverdient, moet je het wel eerst kunnen uitgeven. Een zonnepanelen lening biedt dan uitkomst om de zonnepanelen beter betaalbaar voor je te maken. BeSolar vertelt je meer over zo’n groene lening.


Verschillende groene leningen

In Nederland zijn er verschillende groene leningen waarmee je duurzame aanpassingen aan jouw woning kunt financieren. Welke zonnepanelen lening voor jou het meest interessant is, hangt af van jouw situatie. Ben je eigenaar van de woning en zelf ook bewoner? Dan kun je de energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds gebruiken. Anders is de duurzaamheidslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) nog een optie. Deze lening wordt uitgegeven in samenwerking met provincies en gemeenten en verschilt daardoor per regio. De verschillende beschikbare leningen zijn allemaal bedoeld om verduurzaming beter bereikbaar en betaalbaar te maken. Er kunnen dan ook alleen duurzame maatregelen met deze maatregelen gefinancierd worden.

BeSolar

Met welke voorwaarden moet je rekening houden?

De precieze voorwaarden die aan een zonnepanelen lening worden gesteld, hangen af van de gekozen lening. Zaken zoals het minimale en maximale leenbedrag, de rente en de looptijd van de lening verschillen per situatie en lening. Daarbij kunnen er nog aanvullende voorwaarden van toepassing zijn, zoals de leeftijd van de aanvrager, de tijd waarin het bouwdepot gebruikt mag worden en de leenruimte waarover de aanvrager moet beschikken. Daarom raden we je aan om de specifieke voorwaarden van een zonnepanelen lening altijd goed door te lezen, zodat je ontdekt welke lening het beste bij jou past.

Met hoeveel rente moet je rekening houden?

In de meeste gevallen zul je over jouw groene lening rente gaan betalen. Hoe hoog die rente is, hangt van verschillende zaken af. Zo dragen sommige gemeenten of provincies aan leningen bij, waardoor de rente lager kan zijn. Ook de looptijd van de lening, de hoogte van het geleende bedrag en het inkomen van de aanvrager spelen een belangrijke rol. De rente van een groene lening wordt vaak voor langere tijd vastgezet. Hierdoor weet je van tevoren precies waar je aan toe bent en kom je later niet voor vervelende verrassingen te staan. Tijdens de aanvraag zul je hier goed over geïnformeerd worden.

Een zonnepanelen lening aanvragen

Hoe de aanvraag van jouw zonnepanelen lening in z’n werk gaat, hangt af van de lening die je wilt aanvragen.

Duurzaamheidslening SVn

  1. Vraag de lening aan bij jouw gemeente of provincie. Hoe dit moet, verschilt per regio. Op de website van SVn ontdek je uit welke leningen je kunt kiezen en hoe je deze bij jouw gemeente/provincie aanvraagt.
  2. Als de gemeente/provincie de lening toewijst, ontvang je een toewijzingsbrief. Met deze brief kun je de lening aanvragen bij SVn.
  3. SVn zal jouw aanvraag in behandeling nemen en onder andere een financiële toets uitvoeren. Daarna wordt de lening toe- of afgewezen. Dit proces kun je in een persoonlijke online omgeving volgen.
  4. Is de lening toegewezen? Binnen een werkdag wordt er een bouwdepot geopend. Het geleende geld staat in dit bouwdepot en kan door middel van declaratieformulieren besteed worden.

Energiebespaarlening Nationaal Warmtefonds

  1. Doe een aanvraag voor een lening op de website van het Nationaal Warmtefonds. Hiervoor vul je diverse persoonlijke en financiële gegevens in.
  2. Je ontvangt een persoonlijke online omgeving, waar eventueel extra documenten aangeleverd kunnen worden.
  3. Het Nationaal Warmtefonds neemt jouw aanvraag in behandeling. Zodra er een beslissing is genomen, word je hierover geïnformeerd.
  4. Het bedrag wordt in een bouwdepot gestort, waarna je er gebruik van kan maken.

Meerdere maatregelen financieren

Het laten installeren van zonnepanelen is een goede manier om je huis te verduurzamen, maar vaak zijn er nog veel meer duurzame maatregelen mogelijk. Als je van plan bent om een zonnepanelen lening af te sluiten, is het daarom verstandig om te onderzoeken of je met de groene lening nog meer maatregelen kunt financieren. Zo kan het interessant zijn om zonnepanelen te combineren met een thuisbatterij om de opgewekte energie op te slaan. Of gebruik de zonnepanelen samen met een warmtepomp om direct veel te besparen op je gasrekening. Als je meerdere maatregelen tegelijkertijd financiert met een groene lening, maak je het voor jezelf eenvoudiger dan als je de maatregelen over een langere periode zou verdelen.

Een persoonlijk advies over verduurzaming

Ben jij benieuwd wat het combineren van meerdere duurzame maatregelen in jouw situatie kost, en dus hoeveel geld jij zou moeten lenen om het allemaal betaalbaar te maken? Vraag dan bij BeSolar een uitgebreide offerte aan. In een persoonlijk gesprek brengen we jouw situatie in kaart en inventariseren we jouw wensen en behoeften. Vervolgens ontvang je van ons een gedetailleerd plan, inclusief de geschatte kosten en de terugverdientijd. Zo weet je precies waar je financieel op kunt rekenen en hoeveel geld je eventueel met een zonnepanelen lening zou moeten lenen.

Interesse in zonnepanelen?

Benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning? Kom meer te weten over zonnepanelen bij BeSolar.